that's the question


that's the question 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels) dat is de vraag waar het om draait; daarover moet nog een beslissing worden genomen
Steeds in de context voorafgegaan door een tweeledige keuzemogelijkheid met of. De uitdrukking herinnert aan Shakespeares To be or not to be, that is the question (Hamlet 3,1).

Algemene voorbeelden


Niet-rokers zijn azijnpissers. Rokers stinken uit hun bek. Roken of niet roken, that's the question.

CCPK; Achtung, Didi De Paris,

Fietspad of geen fietspad, that's the question. De gemeente Zuidwolde is er zelf nog niet uit. De belangengroep 'Rijwielpad Westerveldseweg-Overmarsen' zegt dat het een fietspad is. Aan één zijde van het pad staat inderdaad een bordje 'fietspad'. Aan de andere kant echter niet. Ambtenaren zijn nu druk doende na te pluizen wanneer de gemeenteraad welk besluit nam aangaande de status van het pad.

Meppeler Courant,

Op kot gaan of pendelen? That is the question. Het antwoord is niet altijd eenvoudig. Hoeveel kan of wil je besteden aan het huren van een kamer? Wat is de meerwaarde van het kotleven? Wat kost een trein- of busabonnement?

http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

De overige woningzoekenden, die vaak al vele jaren wachten op een woning, zullen het ze niet in dank afnemen als deze 'crepeergevallen' voorrang krijgen. Een zomerhuisje permanent gaan bewonen? Ook daar worden maatregelen tegen genomen. Wat dan? In een oude caravan, of een kartonnen doos, "that is the question".

http://www.ncpn.nl/archief/2003/11/waojc11.htm

'Zo mogelijk' of 'niet zo mogelijk', that's the question. Vrij naar Shakespeare. De raad van Ruinerwold had het er gisteravond maar druk mee. Aan de orde was het Reglement van Orde van de Gemeenteraad, een stuk waarin de werking van de raad, procedures etcetera uitvoerig worden beschreven [...]. De commotie ontstond rond het artikel waarin wordt beschreven hoe de voorzitter van de raad - de burgemeester - een (extra) vergadering moet beleggen.

Meppeler Courant,

'Ruilen of niet ruilen?', that's the question. Met 13. ... Lc5xd4 besloot het publiek het sterke witte paard op d4 af te ruilen. Op zich logisch, maar tegeljkertijd kan het publiek nu niet meer beschikken over die mooie zwarte loper op c5.

Meppeler Courant,

Over een half uur werd hij op Kastanjelaan nr. 24 in Meppel verwacht, waar hij de bekende streekromanschrijfster Annie M. G. van Dusschoten een interview zou afnemen, aan wie zojuist voor haar gehele oeuvre de Gouden Ganzeveer van het Christelijke Uitgevers Verbond was toegekend. Dat kon ie nu wel vergeten. What to do? That's the question, parafraseerde hij Shakespeare.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Ach nee, er zijn zóveel varianten, zijn of niet zijn, bestaan of niet bestaan, er zijn of er niet zijn, het leven of de dood, that's the question.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Ze zijn onze uitgevers geworden, onze critici, ze schrijven onze meesterwerken - ze zijn onze literatuur geworden. To be or not to be. That is zo langzamerhand the fokking question. Wij die van andere boeken houden dan de hunne zijn al bijna niet meer te verstaan.

http://www.thomese.nl/narcistische.htm,